RITS schilderwerken logo
Schilderwerken

ALLE SCHILDERWERKEN VIND JE HIERSCHILDERWERKEN


Wilt u binnenkort schilderwerken laten uitvoeren in of rond uw woning? Lees hier alles wat je moet weten over schilderwerken, we zetten alle schilderwerken in ons aanbod even op een rij.

EEN OFFERTE OP MAAT?


Vul het contactformulier in en wij komen langs voor een offerte op maat van jouw project!

SCHILDERWERKEN BINNEN

Bij schilderwerken binnen dient men rekening te houden met verschillende factoren. Bij het schilderen van een leefruimte geeft men vooral aandacht aan het esthetische aspect, bij het schilderen van je keuken dienen we afwasbare verf te overwegen, bij het schilderen van badkamers gebruiken we liefst schimmelwerende verf, voor schilderwerk in een kinderkamer kiezen velen voor luchtzuiverende verf. Bij het schilderen van deuren is vuilafstotende verf een goede keuze en het schilderen van een trap vraagt om extra duurzaamheid.


Je ziet, 'schilderen' en 'schilderen' zijn twee, kennis en ervaring maken het verschil. Elk goed schilderwerk begint trouwens met een goede voorbereiding, iets waar bij ons schildersbedrijf heel veel aandacht wordt aan besteed.


Hieronder overlopen we alle schilderwerken voor binnen.

Muren schilderen


Muren schilderen doen we met acrylverf of latexverf, twee verfsoorten op waterbasis. De keuze tussen deze types muurverven wordt bepaald door de vereiste uitstraling van de te schilderen muren, de prijs van het schilderwerk, de ondergrond en de eisen op vlak van duurzaamheid of hygiëne. Wil je een speciale toets geven aan je schilderwerk, dan kan je ook kiezen voor verven met decoratieve eigenschappen zoals kalkverf, structuurverf of metalicverf.


Bij nieuwbouw opteert men voor het schilderen van muren ook vaak voor spuitwerken indien de muren dezelfde kleur krijgen als de plafonds. In dit geval kiest men voor latexverf zowel voor het schilderwerk van je muren als het plafond.


Prijs voor het schilderen van muren:


Het schilderen van binnenmuren kost meestal tussen de 15 € en 24 € per m², afhankelijk van de verfkeuze en de ondergrond.

Het spuiten van muren kost tussen de 9 € en 18 € per m², afhankelijk van de vereiste afwerkingsgraad.

Schilder bezig met het schilderen van muren.

Plafond schilderen


Voor het schilderen van plafonds gebruikt men een zo mat mogelijke verf, in de handel verkrijgbaar onder de noemer 'plafondverf'. Vele van de betere verfmerken hebben een technologie in in hun verf ontwikkeld die stofafstotend werkt zodat de verf minder snel vuil word. Andere eigenschappen van plafondverf kunnen een isolerende werking zijn, zodat vuil en vochtdoorslag in de oude verflaag niet door de nieuwe verflaag doorkomen. De meeste plafondverven zijn omwille van die vereiste eigenschappen op basis van acrylaat gemaakt.


In ruimtes waar afwasbaarheid een grote vereiste is worden andere verven toegepast voor het schilderen van het plafond, denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de voeding.


Prijs voor het schilderen van plafonds:


Het schilderen van een plafond is in prijs vergelijkbaar met het schilderen van muren, tussen de 15 € en de 25 € per m², behalve bij spuitwerk ligt de prijs wat lager oplopend van 9 € tot 18 € per m², dit alles afhankelijk van de ondergrond en afwerkingsvereisten.

Twee schilders aan de voorbereiding voor het schilderen van een plafond.

Deuren schilderen binnen


Deuren in de woning worden tegenwoordig vaker geschilderd met watergedraken lakken dan met synthetische verf. Hoewel deze verf ook water als oplosmiddel heeft is dit zeker niet dezelfde verf als de verf waar je muren mee schilderd, het is namelijk een lak. De eigenschappen van een lakverf zijn vooral de krasvastheid, een must bij verf voor het schilderen van deuren. Een recentere technologische ontwikkeling in verf voor deuren is de vetafstotende eigenschap ervan. Dit zorgt ervoor dat huidvet zich minder snel aan het oppervlak van de deur gaat vasthechten, zeker waar je de deur vaakst vastneemt.


Deuren Kunnen ook gebeitst worden, al dan niet voorzien van een vernis. Ook wordt bij massieve deuren het hout gewoon ongekleurd vernist, glanzend, satin, mat of een onzichtbare vernis ter bescherming van het hout.


Prijs voor het schilderen van binnendeuren (schilderdeuren):


De prijs voor het schilderen van vlakke schilderdeuren varriëert van 90 € tot 170 € per zijde, de prijs voor het schilderen van schilderdeuren met lijstwerk kan gaan van 100 € tot 200 € per zijde, dit al naar gelang de hoeveelheid deuren die dient geschilderd te worden, de gekozen verf, methode en de afwerkingsgraad.


Ramen schilderen binnen


Voor het schilderen van ramen heb je een goede lakverf nodig, resistant tegen condenswater en tegen poetsmiddelen. Tegenwoordig zijn er watergedragen lakken op de markt met een uitnemende kwaliteit voor het schilderen van ramen, deuren en alle binnenschrijwerk.


De ondergrond, of de staat van de ondergrond van je ramen is vaak bepalend voor de keuze van de verf. Bijvoorbeeld bij PVC-ramen is er eerst een multiprimer nodig, bij ramen van bepaalde houtsoorten met een 'doorbloedende' eigenschap (kleur van houtsappen die door de verf komen) is er een synthetische primer verreist met isolerende eigenschap.


Prijs voor het schilderen van ramen binnen:


De prijs voor het schilderen van ramen binnen hangt sterk af van de grootte, of het raam open kan of niet, hoeveel onderverdelingen het raam heeft en natuurlijk ook de staat van de ondergrond. Bijvoorbeeld voor het schilderen van een raam van 90x120 centimeter dat kantelt en opendraait zonder onderverdeling kost dit ongeveer 240 €, een dubbel draai- en kipraam schilderen van 180x120 centimeter kost dan om en bij de 420 €.

Afbeelding van ramen schilderen.

Een trap schilderen


Om een trap te schilderen heb je zeer slijtvaste verf nodig. Ook zijn twee lagen vaak niet genoeg en is een opbouw van verschillende lagen nodig om het schilderwerk van de trap voldoende duurzaamheid te geven. Bij intensief gebruikte trappen, bijvoorbeeld bij openbare gebouwen of appartementsblokken gebruikt men best een tweecompontentenverf die extra sterk is ten opzichte van standaardverf die voor trappen geschikt is.


Ook kan men trappen geheel of gedeeltelijk beitsen, dan is het noodzakelijk op de treden een goede trap- en parketvernis aan te brengen en dit ook in meerdere lagen voor een goede duurzaamheid. Gewoon vernissen zonder beits kan natuurlijk ook, dit dan ter bescherming van het hout met een gekleurde-, kleurloze- of onzichtbare vernis.


Prijs voor het schilderen van een trap:


Het schilderen van een standaard trap van één verdieping kost tussen de 800 € en de 2500 €, al naar gelang de ondergrond, vereiste afwerking, vereiste duurzaamheid, met of zonder leuning en de complexiteit. Een trap kan bijvoorbeeld in plaats van met de hand geschilderd eventueel ook gespoten worden wat de prijs enorm naar beneden drukt.

Geschilderde trap met gebeitste treden.

Keukenkasten schilderen


Keukenkasten schilderen wordt meestal gedaan met de verfspuit, bijvoorbeeld een airless of een HVLP toestel. Het fijnste resultaat voor het schilderen van keukenkasten wordt verkregen met een HVLP toestel. Voor het schilderen van keukenkasten is het noodzakelijk zeer afwasbare, vetafwerende verf te gebruiken die bovendien goed resistent is tegen kuisproducten.


Het materiaal waaruit de keuken bestaat is bepalend voor de werkwijze, maar elke ondergrond kan geschilderd worden, bijvoorbeeld keukenkasten uit formica schilderen of keukenkasten met folie schilderen is mogelijk door het aanbrengen van een goede multiprimer na deze eerst goed te schuren.


Prijs voor het schilderen van een keuken:


Het schilderen van een keuken kost ongeveer 1700 € voor een keuken met 2,4 meter werkblad-lengte en een kolomkast en ongeveer 3000 € voor een keuken met 4,8 meter werkblad-lengte en een dubbele kolomkast. De prijs kan meer of minder zijn afhankelijk van de ondergrond en de vereiste afwerking van de keukenkasten.

Schilderen van planchetten


Voor het schilderen van houten planchetten gaat men als volgt tewerk:

Eerst worden de planchetten geschuurd waarna ze grondig worden afgespoeld met amoniakaal water om deze te ontvetten. Hierna worden ze geschilderd met bij voorkeur een synthetische primer voor hout. Dan worden eventuele kieren tussen de planchetten opgespoten met een polymeerkit en gaatjes worden opgevuld. Daarna kan het geheel worden afgewerkt met één of twee lagen watergedragen lakverf, mat, satijn of glanzend.


Bij planchetten uit PVC gebrukt men eerst een muiltiprimer, meestal op waterbasis, en dit na deze goed te schuren met een fijne korrel en ook terug goed te ontvetten met amoniakaal water. Daarnaa kunnen ook deze planchetten worden afgewerkt met één of twee lagen matte, satijn of glanzende watergedragen lakverf.


Prijs voor het schilderen van planchetten:


Het laten schilderen van een planchetten plafond of wand met de hand kost ongeveer 45 € tot 65 € per m². Meestal worden planchetten echter gespoten waardoor je aan een prijs komt van ongeveer 30 € tot 40 € per m². De prijs is afhankelijk van de nodige voorbereiding zoals opkitten van naden tussen de planchetten of voorbehandeling van noten in het hout, of een extra synthetische primer voor doorbloeding van het hout tegen te gaan.

Houten plafond geschilderd in het wit.

EEN OFFERTE OP MAAT?


Vul het contactformulier in en wij komen langs voor een offerte op maat van jouw project!

SCHILDERWERKEN BUITEN

Bij schilderwerken buiten is het heel belangrijk dat de gebruikte verf afgestemd is op de omgeving, en van nog groter belang voor elke schilderklus buiten is dat er steeds de correcte technishe procedure wordt opgevolgd. Aan de kust heb je voor je schilderwerk buiten bijvoorbeeld verf nodig die tegen de zouten bestand zijn. De westkant van het huis krijgt vaak te maken met veel regen waardoor men bij het schilderwerk buiten hier extra aandacht besteed aan bijvoorbeeld raamdorpels. De kant van het noorden is vaak vochtiger en krijgt nooit de zon te zien waardoor het schilderwerk sneller groen wordt of zelfs schimmels vat. Met al deze factoren dient ben rekening te houden bij schilderwerken buiten.


De ideale omstandigheden voor schilderwerken buiten:


Buiten schilderen doe je niet als het regent, niet alleen voor de regen maar ook voor de te hoge luchtvoctigheid. De temperatuur is bij buiten schilderen ook heel belangrijk. De ideale buitentemperatuur bij schilderwerk is tussen de 10 en 20°C. Als je buiten schilderd bij te lage temperaturen komt er een witte waas in de verffilm en toont het oppervlak mat. Bij te hoge temperaturen is de verf dan weer te moeilijk verwerkbaar of gaat deze zelfs gaan verpoederen. Licht is voor vele verven ook een belangrijke factor in het drogingsproces, vooral bij verf op basis van alkydharsen. Te laat op de avond schilderen kan dus ook voor problemen zorgen. Ideale buitenomsandigheden zijn dus heel belangrijk voor een ideale kwaliteit van het buitenschilderwerk.

Ramen en deuren schilderen buiten


Voor het schilderen van het buitenschrijnwerk, zoals je ramen en deuren buiten is het belangrijk een goede kwaliteitsvolle buitenlak te gebruiken. Daarnaast dient de ondergrond droog, vuil en vetvrij te zijn, goed schuren en ontvetten is dus een must. Als buitenlak kiezen de meeste schilders tegenwoordig voor een watergedragen lak.


Watergedragen of synthetische verf?


Gebruik ik voor buitenschilderwerk watergedragen verf of synthetische verf? De recente jaren is de duurzaamheid van watergedragen verf bij professionele verfmerken superieur geworden aan de oude synthetische buitenlak. Deze watergedragen lak kan na uitharding vaak beter de weersomstandigheden trotseren. Een nadeel is dan vaak de vloei. Met synthetische lakken bekom je vaak een betere vloei waardoor het resultaat egaler is. Synthetische verf is dus wel makkelijker verwerkbaar en geeft een mooier resultaat. Watergedragen lak kan je over een synhetische lak heen schilderen, maar niet omgekeerd.


Prijs voor het schilderen van ramen en deuren buiten:


De prijs voor het schilderen van ramen en deuren buiten hangt voornamelijk af van het formaat, of het raam vast is of open kan, of er al dan niet onderverdelingen er in het raam zijn en de staat van de ondergrond. Bijvoorbeeld: het schilderen van een raam van 90x120 centimeter dat kantelt en opendraait zonder onderverdeling kost ongeveer 240 €, een dubbel draai- en kipraam schilderen van 180x120 centimeter kost dan om en bij de 420 €. Het schilderen van een buitendeur kost tussen de 120 € en 200 €.

Geschilderd buitenraam in zwarte lak.

Muren schilderen buiten


Muren schilderen buiten gebeurt meestal met latexverf. Er zijn zeer uiteenlopende kwaliteiten buitenmuurverf op de markt en hierdoor ook zeer uiteenlopende prijzen voor het schilderen van je gevel. Een goede op de ondergrond afgestemde voorbehandeling is het belangrijkste aspect bij het schilderen van buitengevels. 


Bij het schilderen van een buitengevel kan je kiezen voor een gewone latex muurverf, een kwartsverf of een kaleiverf. Elk heeft zijn specifieke technische eigenschappen en uitstraling.


Prijs voor het schilderen van muren:


Het schilderen van buitenmuren kost meestal tussen de 35 € en 80 € per m², afhankelijk van de verfkeuze en de ondergrond en of er al dan niet een steiger of hoogtewerker nodig is.

De eerste maal dat een gevel wordt geschilderd kost meer dan onderhoudswerk. Bij muren waarvan de verf afbladerd kost het dan weer meer dan het schilderen van buitenmuren die nog nooit eerder werden geschilderd.


Bijvoorbeeld een gevel van een rijwoning van 5 meter op 6 meter in latex kost 1600 €. Schilderen we deze zelfde gevel in kwarts van de hoogste kwaliteit dan kost deze gevel 2300 €. Heeft deze gevel dan nog een topgevel erbovenop en een schoorsteen die moet meegeschilderd worden, dan is er een vaste stelling nodig en kost deze gevel ongeveer een 3500 €. (Dit zijn voorbeelden zonder het schilderen van schrijnwerk, m² oppervlakte is het totale gevelopperlak.)

Gevel schilderwerken.

Metaal schilderen


Voor het schilderen van metaal gebruikt men verf met corosiewerende eigenschappen. Eerst moet alle oxidatie verwijderd worden, dit door handmatig te schuren, eventueel met een staalborstel, of door machinaal de roest te verwijderen. Bij hevige roest is het aangewezen het oppervlak eerst te zandstralen. Na één of meerdere lagen corosiewerende primer kan er afgewerkt worden met een lakverf. Verf voor metaal is in de meeste gevallen synthetisch.


Prijs voor het schilderen van metaal:


De prijs voor het schilderen van metaal is afhankelijk van het soort metaal en de graad van oxidatie. Daarnaast bepaalt de behandeling mede de duurzaamheid als de prijs. Een prijsindicatie voor het schilderen van een standaard sectionale garagepoort uit aluminium is 250 € tot 400 €. Een ijzeren hekken schilderen van 4 meter breed uit 2 delen die matige roest vertoont kost tussen de 350 € en 500 €.

EEN OFFERTE OP MAAT?


Vul het contactformulier in en wij komen langs voor een offerte op maat van jouw project!