RITS schilderwerken logo
Behangen

BEHANGEN


Bijna elke woning wordt tegenwoordig behangen met effen vliesbehang vooraleer er wordt geschilderd, dit vooral om de muren sterker te maken tegen krassen of stoten maar ook voor de mooie zachte aanblik ervan.

Daarnaast is behang met motief terug helemaal in, en dan vooral in het oog springende motieven die worden gebruikt als accentmuur.


Wil je even kijken in het aanbod van onze leveranciers? Hier volgen enkele links:Arte Behang: Klik hier voor de online catalogus van Arte.

Flamant Behang (by Arte): Klik hier voor de online catalogus van Flamant Behang.

Hooked on Walls: Klik hier voor de online catalogus van Hooked on Walls behang.

Rasch Behang: Klik hier voor de online catalogus van Rasch behang.

Marburg Behang: Klik hier voor de online catalogus van Marburg Behang.

Dutch Wallcoverings: Klik hier voor de online catalogus van Dutch Wallcoverings.

Emil & Hugo: Klik hier voor de online catalogus van Emil & Hugo behang.

Missoni Home: Klik hier voor de online catalogus van Missoni Home behang.

Galerie: Klik hier voor de online catalogus van Galerie behang.
Behangpapier

In behangpapier heb je oneindig veel variëteiten in prints, met of zonder reliëf, gewoon papier of met een laag afwasbaar vinyl, noem maar op...

Vroeger werden ganse ruimtes behangen met drukke bloem-motieven of kleurrijke fantasiën. Tegenwoordig spelen behang met motief en kleur terug een rol in het interieur, maar dan eerder in de functie van "eye-catcher" op een accentmuur.

Grote opvallende motieven in het behang trekken veel aandacht en verdringen de nood aan muurdecoratie zoals schilderijen of foto's. Daarnaast hebben ze het nadeel dat het ruimtelijk gevoel wordt verkleind.

Kleine subtiele motieven in het behang geven een decoratieve toets die men kan doen samenvloeien in het interieur. Ze overheersen niet waardoor men een rust creëert en het ruimtelijk gevoel behoud of zelfs vergroot.

Verticale strepen in het behang zorgen ervoor dat de muur hoger gaat lijken terwijl horizontale strepen in het behang de muur optisch breder maakt.


Vliesbehang

Vliesbehang is meestal zonder motief. Het doel van vliesbehang is effen afgewerkte muren te verkrijgen die bestand zijn tegen scheuren en barstjes. Na het behangen met vliesbehang worden de muren geschilderd. De bedoeling is dat het een naadloos, strak geschilderd geheel vormd.

Vliesbehang zorgt voor een "perfect" resultaat, het heeft een zeer lichte structuur die ervoor zorgt dat de muren er nog matter uit gaan zien. Door de stevigheid ervan hebben lichte scheurtjes of barstjes in de muur geen schijn van kans meer.

De ondergrond moet wel goed zijn. Een kleine korrel onder het vliesbehang kan een zeer lelijk effect geven. verschil in zuigkracht kan stukken vliesbehang doen loskomen en oneffen pleisterwerk kan zorgen voor openstaande naden. Daarom is het belangrijk dat dit gedaan wordt door een bekwame vakman.Glasvezelbehang

Glasvezelbehang, ook wel tasso genoemd, is steeds voorzien van een motief in de vorm van reliëf. Het behang dient overschilderd te worden om de open structuur te dichten. Glasvezelbehang is tevens bestand tegen kleine scheuren en barstjes in de muur en verbergt deze.Stof als behang

Eeuwen geleden werden muren enkel behangen met stof, maar ook nu nog zijn er kwalitatieve behang-stoffen op de markt. Ze geven een rijkelijke sfeer en stralen kwaliteit uit. Stof kan bedrukt worden in vele motieven of met ganse taferelen. Stoffen behang kan ook geweven zijn met verschillende garen in elke nuance of structuur.

Schildersdoek is nog een oplossing om naadloos een muur of plafond mee te behangen. Het is de voorloper van vliesbehang maar wordt nog steeds gebruikt omwille van zijn structuur. Schildersdoek dient dan wel steeds te worden overschilderd.

Twee soorten stof zijn typerend in het gebruik van schildersdoek of behanersstof: katoen en linnen.

Katoen is een lichte stof met een fijne structuur maar heeft weinig sterkte. Linnen is zwaarder en heeft een groffe structuur, maar het is veel sterker dan katoen. Linnen schildersdoek is ook wel een stuk duurder dan katoen.